Kalendarz kulinarny

Kołobrzeg

Kalendarz Kulinarny

Bufety kolacyjne w ramach kuchni z różnych regionów świata odbywają się w soboty w godzinach: 18:00 – 21:00.
Cena za osobę wynosi 95 zł, dziecko do 9 lat 45 zł.
Napoje do kolacji z wyjątkiem wody niegazowanej są dodatkowo płatne.

Kalendarz kulinarny

Polska – 07.04.2018

Grecka – 14.04.2018

Francuska – 21.04.2018

Hiszpańska – 28.04.2018

Japońska – 05.05.20018

Brazylijska – 12.05.2018

Meksykańska – 19.05.2018

Orientalna – 26.05.2018

Skandynawska – 02.06.2018

Włoska – 09.06.2018

Ukraińska – 16.06.2018

Tajska – 23.06.2018

Śródziemnomorska – 30.06.2018

 

Kuchnia chińska jest najstarszą sztuką kulinarną, ma ona tak ogromny potencja, że wpływa na kuchnie wszystkich kontynentów. Chińszczyzna – potocznie mówiąc druga, po kuchni francuskiej, najdoskonalsza forma sztuki. Składa się na nią około 60 sposobów przyrządzania potraw na ogniu, w tym około 30 sposobów smażenia, oraz około 80 sposobów cięcia, w tym siekanie , szatkowanie, filetowanie i itp. Bogactwo składników tkwi w położeniu geograficznym.

Kuchnia ukraińska to tradycyjna kuchnia kresowa. Jej podstawową są proste, nie grzeszące wykwintnością potrawy, ale miejsce kulinarnego kunsztu zajmują z powodzeniem niezapomniane doznania smakowe i zapachowe. Na stołach więc królowały potrawy mączne, ziemniaczane, a także mięsne. Ukraińskie potrawy z racji srogiego klimatu kraju warunków i trybu życia jego mieszkańców musiały być bogate w wartości odżywcze. W okresie letnim na stołach królowały owoce oraz różnego rodzaju warzywa świadcząc o różnorodności upraw na żyznych ziemiach Ukrainy.

Kuchnia śródziemnomorska znana jest na całym świecie i ceniona za wspaniałe rozkosze dla podniebienia, a także za dobry wpływ na nasz organizm. Co charakteryzuje tę kuchnię? Przede wszystkim połączenie prostoty z wyrafinowaniem. Kuchnia ta narodziła się w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego, gdzie panuje wspaniały klimat, który sprzyja rolnictwu i połowie ryb oraz owoców morza. Oczywiście w wielu krajach tego regionu świata znajdziemy podobne potrawy, lecz różnią się one tylko nazwą i dodatkiem lokalnych składników.

Kuchnia meksykańska zazwyczaj kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Te smaczne i popularne dania występują także w kuchni południa Stanów Zjednoczonych. Można je spotkać w każdej Restauracji serwującej potrawy tex-mex. Jednakże prawdziwa kuchnia meksykańska kryje w sobie bogactwo smaków nieznanych i nietypowych, występujących jedynie w Meksyku. Jest bardzo różnorodna i zaskakująca, tak jak przyroda, kultura i ludność tego kraju.

Kuchnia arabska powstała pod wpływem klimatu, określonego stylu życia oraz przepisów religijnych. Jest ona rodzajem kuchni regionalnej rozciągającej się przez cały arabski świat. Początkowo Beduini z Półwyspu Arabskiego korzystali z prostej kuchni nomadzkiej, której podstawę stanowiły daktyle, pszenica , jęczmień, ryż, mięso oraz szczególny rodzaj kwaśnego mleka. Ze względu na wędrowny tryb życia odkrywalno i przejmowali nowe komponenty , urozmaicając w ten sposób zwyczaje kulinarne, które wraz z rozprzestrzenianiem się islamu zostały wzbogacone o elementy kuchni tureckiej , pakistańskiej, irańskiej i indyjskiej. W kuchni arabskiej spożywa się dużo ryb, warzyw i owoców ze względu na sprzyjający klimat. Głównym składnikiem potraw mięsnych jest baranina, ale również mięso wielbłądzie.

Kuchnia polska – podstawę kuchni polskiej stanowią potrawy wspólne dla narodów zachodniosłowiańskich oraz środkowoeuropejskich, bazujące na dostępnych lokalnie surowcach spożywczych. Z rozwojem handlu i sytuacji geohistorycznej w kuchni polskiej przyjęły się rozmaite potrawy i produkty od nacji sąsiadujących i napływowych grup etnicznych. Specjalnością kuchni polskiej są potrawy mączne i zbożowe (kasze, kluski, pierogi), produkty runa leśnego (grzyby, owoce, ziół), wieprzowina (w tym wędliny i kiełbasy), ryby słodkowodne, dziczyzna, nabiał (kwaśna śmietana, twaróg), spora ilość zup z dowolnych produktów (zwłaszcza warzywne), wypieki (pieczywo, ciasta), desery, wódki i nalewki. Z warzyw i owoców typowe są buraki, ogórki, kapusta, jabłka, czereśnie, jagody, agrest i inne środkowoeuropejskie. Typowe przyprawy to czosnek, chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, majeranek.

Kuchnia afrykańska, podobnie jak kultura ,, czarnego kontynenty ’’ ma wiele uroku. Królują tu głównie aromatyczne potrawy mięsne (z wykluczeniem wieprzowiny), zaś na deser podawane są świeże afrykańskie owoce lub inne słodkości wraz z kawą lun herbatą miętową. Każde z państw Afryki posiada własne przepisy i tajniki , w których królują chilli, kmin, orzeszki ziemne, mięso gołębia, które nadają wszystkim potrawą niepowtarzalny smak.

Kuchnia skandynawska to bardziej wysublimowana i unowocześniona wersja kuchni Wikingów. Zasady, które obowiązywały przed wiekami, w dużej mierze przetrwały do dziś. Produkty, które stosowane były przez legendarnych przodków Duńczyków, Szwedów czy Norwegów nadal pojawiają się stołach, lecz coraz częściej w nowoczesnych odsłonach. Przez lata kuchnia północnej Europy trzymała się nieco na uboczu i z rezerwą podchodziła do wpływów innych kuchni. Obecnie sytuacja ta się zmienia, a Skandynawowie, mimo przywiązania do miejscowych, naturalnych składników, czerpią z kuchni światowych, czego wynikiem jest niezwykle interesujące fusion. Przykładem nowoczesnego gotowania z uwzględnieniem tradycyjnych skandynawskich smaków może być Dania, która wykształciła wielu zdolnych szefów kuchni otwartych na nowości kulinarne.

Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Jest też zróżnicowana pod względem produktów i składników używanych w danym regionie. Wyróżnia się północną, północno-wschodnią, południową i centralną Tajlandię. Dania południowe bazują głównie na mleku kokosowym i owocach morza, które mieszkańcom z północy kraju są obce. Ci natomiast, rozsmakowali się w łagodnych daniach na bazie mięsa wieprzowego i delikatnych warzyw. Najostrzejszą kuchnią jest kuchnia północno-wschodnia, która charakteryzuje się dużą zawartością chilli i wyrazistych przypraw.

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. Bogata i wielowiekowa kultura Włoch silnie oddziałuje na przepisy kulinarne tamtejszego regionu i nie tylko. Teraz niemalże każdy rejon naszego globu czerpie pomysły od tej krainy wyrazistych smaków. Pomimo faktu, ze kuchnię włoską kojarzy się głównie z pizzą i spaghetti, nie jest ona jednolita. Każdy z regionów, a jest ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Są one zbierane i modyfikowane przez lata, a dla wielu smakoszy włoskiej kuchni jeszcze niezgłębione.

Kuchnia francuska – uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) – drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.

Kuchnia amerykańska ukształtowała się głównie dzięki wpływom kilku kultur min, Indian, afrykańskich niewolników oraz europejskich i chińskich kolonizatorów. Dzięki temu potrawy amerykańskie cechuje duża różnorodność składników i bogactwo przypraw. Szybki tryb życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych wymusił na nich potrzebę ekspresowego przyrządzania i spożywania posiłków. Stąd też wynika taka duża popularność Fast fodów. Nie oznacza to jednak , że Amerykanie nie potrafią delektować się posiłkami . Urządzanie barbecue to wielkie wydarzenie nie lada wyzwanie dla gospodarza.

Kuchnia brazylijska powstała w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie indiańskich, europejskich i afrykańskich tradycji kulinarnych, przy wykorzystaniu lokalnie dostępnych składników. Podstawą diety Indian był maniok, zaś niewolnicy afrykańscy wnieśli do kuchni brazylijskiej przede wszystkim jam, olej palmowy, dania na bazie fasoli i ryżu (np. feijoada czyfeijão com arroz oraz kuskus, znany również w XV-wiecznej Portugalii. Wpływy europejskie nie ograniczają się do kuchni portugalskiej, wraz z kolejnymi falami emigrantów docierały również elementy tradycji niemieckiej i włoskiej, takie jak kiełbasy, piwo, ziemniaki i makaron, a także sosy.

Kuchnia hiszpańska obejmuje tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. W kuchni tej charakterystyczne są intensywne smaki, barwy i aromaty. Całość kuchni hiszpańskiej tworzą specjały regionalne, każdy region ma swoją tradycję kulinarną i własne przysmaki. W kuchni północnej Hiszpanii dominują ryby i owoce morza z Atlantyku. Charakterystyczne dla kuchni południowej Hiszpanii są mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu a na deser podaje się słodycze z tłuczonych migdałów. Do popularnych potraw w Hiszpanii należy: gazpacho, czyli warzywny chłodnik i paella z ryżem, owocami morza i kurczakiem lub królikiem. Wina gronowe, których Hiszpania uchodzi za jednego z największych producentów uznawane są w kuchni hiszpańskiej jako uzupełnienie posiłku.

Kuchnia japońska uznawana jest jedną z najzdrowszych kuchni świata a Japończycy dzięki takiemu menu są długowieczni i szczupli. Trudno wyobrazić sobie kuchnie japońską bez ryżu. Ponadto Japończycy wykorzystują w swoich daniach ryby (jedzone też na surowo), rozmaite gatunki owoców morza i warzyw. Podstawowymi przyprawami wykorzystywanymi w tym rodzaju kuchni są: sos sojowy, miso, sake, mirin, sansho, olej sezamowy, ocet ryżowy i zielony chrzan wasabi. Z kraju Kwitnącej Wiśni wywodzi się znane na całym świecie sushi. Japończycy, żeby delektować się i dobrze zapamiętać smak potraw unikają przejadania.

Kuchnia bałkańska charakteryzuje się potrawami przyrządzonymi w oparciu o regionalne rośliny. Kuchnia Półwyspu Bałkańskiego charakteryzuje się zamiłowaniem do warzyw, mięsa i przetworów mlecznych. Do bałkańskich potraw wykorzystuje się głównie: kabaczki, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany. Warzywa przed podaniem opieka się, co gwarantuję bardziej wyrazisty i delikatny smak. Świeże przyprawy: mięta, cząber, tymianek, lubczyk, czosnek, ostra i słodka papryka sprawiają, że kuchnia bałkańska słynie z bardzo wyrazistych smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*