Impreza pod patronatem organizacji Slow Food w Kołobrzegu.
W dniu 14.05.2016 r., w restauracji Panorama w Hotelu AQUARIUS SPA***** odbyła się wyjątkowa kolacja w klimacie slow food przygotowana przez zespół znakomitych Szefów Kuchni:
- Jacek Krakowiak – Szef Kuchni Hotelu AQUARIUS SPA*****
- Andrzej Jakomulski – Szef Kuchni Hotelu Leda Spa****
- Mariusz Siwak – uczestnik 6 edycji Top Chef Polska, Szef Kuchni w Hotel Park Szczecin
- Rafał Lorenc – uczestnik 5 edycji Top Chef Polska, właściciel i Szef Kuchni Restauracji Projekt Kuchnia w Koszalinie
Ten wyśmienity zespół zaprosił gości na kulinarną podróż i zachwycił podniebienia wyszukanymi daniami ze ślimaka, szparagów i ryb bałtyckich. Menu degustacyjne było przygotowane z 8 dań, a do każdego dania hotelowy sommelier starannie dobrał wino. Goście mieli okazję dowiedzieć się wielu ciekawostek o ślimakach jadalnych od właścicieli ich ekologicznej hodowli. Ślimaki jadalne to zapomniany produkt, który ostatnio powraca na polskie stoły w oryginalnym wydaniu. Był jadany w Polsce już od wielu wieków, a w pierwszej polskiej książce kucharskiej było więcej przepisów na dania ze ślimaka niż z wieprzowiny. Mięso ślimaka zwiera cenne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i B. Większość ślimaków, które są ulubionymi przysmakami Francuzów jest importowana właśnie z Polski. Wszyscy goście mieli okazję skosztować miodów z regionalnej pasieki i dowiedzieć się od właściciela pasieki o dobroczynnych właściwościach nalewek i miodów. Wśród gości znaleźli się między innymi przedstawiciele najważniejszych magazynów i portali branży gastronomicznej, a TVP Szczecin w niedzielnej kronice wyemitował relację z wydarzenia.