Nowości

Wywiad z Dr. Markiem Bardadynem

Kołobrzeg

Wszystkim zainteresowanym dietą dostępną w naszym hotelu polecamy wywiad z dokotrem Markiem Bardadynem. Z wywiadu dowiecie się m.in. na czym opiera się dieta i jaka jest zależność pomiędzy tym co jemy, a naszym samopoczuciem.

Jaka jest zależność pomiędzy odpowiednią dietą o jakością naszego życia ?

Uważam, że zależność pomiędzy odpowiednią dietą a jakością życia jest ogromna. Sposób w jaki się odżywiamy bezpośrednio wpływa na poziom naszej energii, na nasze samopoczucie i oczywiście stan zdrowia, jako że większość współczesnych chorób jest następstwem nieprawidłowej diety. Niestety mamy coraz mniej czasu i możliwości, a niekiedy brakuje nam wiedzy, aby właściwie zadbać o nasze codzienne posiłki.

Dieta często utożsamiana jest z wyrzeczeniami, które narzucamy sobie na jakiś czas, aby zgubić kilogramy. Tymczasem dieta to sposób odżywania. Jak w tą filozofię wpisuje się Pańska dieta? Czy jest to metoda na osiągnięcie szczupłej sylwetki, czy perspektywistyczny sposób patrzenia na jedzenie ?

Stworzyłem dietę strukturalną jako długofalowy sposób odżywiania, umożliwiający nabranie zdrowych nawyków żywieniowych. Stosowanie się do zasad diety strukturalnej umożliwia nie tylko utratę zbędnych kilogramów, ale również odmłodzenie i regenerację organizmu. W efekcie stosowania diety poprawia się stan cery i błon śluzowych, a także wyniki morfologii, poziomu glukozy czy cholesterolu we krwi. W diecie strukturalnej nie mamy do czynienia z wyrzeczeniami, ponieważ menu składa się z bardzo różnorodnych, najbardziej wartościowych dla współczesnego człowieka produktów spożywczych.

Na czym zatem opiera się dieta strukturalna ?

Dieta strukturalna opiera się na produktach o maksymalnej zawartości najbardziej wartościowych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy – i minimalnej kaloryczności. Wśród produktów zalecanych w diecie strukturalnej znajdują się starannie wyselekcjonowane produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy i pestki, niezbędne tłuszcze, produkty stanowiące źródło najwyższej jakości białka przede wszystkim pochodzenia roślinnego, ryby oraz w niewielkich ilościach chude gatunki mięsa. Dieta strukturalna doskonale sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnienia, miażdżycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, cukrzycy, nowotworów, depresji i zespołu przewlekłego zmęczenia.

Czy są jakieś przeciwwskazania dla osób zainteresowanych wypróbowaniem diety ?

Dieta nie ma przeciwwskazań, jej założenia są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauk o żywieniu, o czym świadczy fakt, że została dopuszczona do stosowania w obiektach sanatoryjnych. W naszych jadłospisach zachowane są właściwe proporcje składników odżywczych – białka, tłuszczu, węglowodanów. Dieta ponadto obfituje w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, tak więc możemy powiedzieć, że dieta strukturalna to najzdrowszy sposób odżywiania.

Czy powinniśmy lub możemy w jakiś sposób przygotować się do diety ?

Przed rozpoczęciem diety nie musimy przechodzić żadnych specjalnych przygotowań, możemy ją w rozpocząć w każdym momencie, w którym podejmiemy decyzje, że chcemy poprawić nasz stan zdrowia. Dla osiągnięcia sukcesu najważniejsza jest nasza wewnętrzna motywacja i świadomość chęci zmiany naszych nawyków. Osoby, które stosują dietę strukturalną systematycznie od początku jej istnienia, czyli od 2003 roku, osiągają dzięki niej doskonałe rezultaty i trwałą poprawę zdrowia i sylwetki.

Niedawno ukazała się pańska nowa książka pt. ,,Odmładzająca książka kucharska’’. Jest to kontynuacja ,,Odchudzającej książki kucharskiej’’ . Czego tym razem będą mogli dowiedzieć się czytelnicy ?

Po ogromnym sukcesie ,,Odchudzającej Książki Kucharskiej”, przyszła kolej na kolejną porcję 100 przepisów na dania diety strukturalnej – koktajle, sałatki, kanapki, dania obiadowe, dania wegetariańskie, a nawet bardzo zdrowe desery, które bez obaw mogą spożywać osoby chcące prowadzić zdrowy styl życia. Nowością jest to, że przy każdym daniu podano pełną informację na temat wartości odżywczych, tak, jak się to robi na opakowaniach produktów spożywczych. Dzięki tym informacjom możemy lepiej kontrolować ilość spożytych kalorii, czy tłuszczu, jak również stosować zaprezentowane w książce dania do uzupełnienia niedoborów konkretnych witamin i składników mineralnych, które w formie naturalnej, z produktów i dań, przyswajają się o wiele lepiej niż z syntetycznych suplementów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Poprzedni wpis

T.Love

18 kwietnia 2012

Zobacz wszystkie

Następny wpis

FINAŁ KULINARNEJ UCZTY GASTRO-HOTEL

13 grudnia 2011

WordPress › Błąd