Wyróżnienia

Certyfikat Slow Food

Kołobrzeg

W dniu 30.08.2014 organizacja Slow Food Polska przyznała certyfikowaną rekomendację restauracji Horyzont w Hotelu AQUARIUS SPA***** w Kołobrzegu, potwierdzającą najwyższą jakość serwowanych dań, tworzonych na bazie świeżych, lokalnych składników pochodzących od okolicznych rolników, hodowców i rybaków.

Certyfikat przekazany na ręce Dyrektora Hotelu Tomasza Waścińskiego i Szefa Kuchni Jacka Krakowiaka podczas uroczystej gali przez prezesa Slow Food Polska stanowi wyróżnienie rozpoznawalne na całym świecie.

KMBT_C224e-20140901094045

Slow Food to międzynarodowa organizacja działająca na rzecz ochrony i pielęgnacji produktów regionalnych, produkowanych w niespotykany w innych regionach sposób. Gość odwiedzający restaurację z certyfikatem Slow Food ma pewność, że produkty pochodzą z ekologicznych źródeł, od regionalnych dostawców a karta menu oparta jest o sezonowe produkty.

Slow Food to organizacja, ruch społeczny a przede wszystkim sposób podejścia do kwestii jedzenia. Skupia miłośników ochrony tradycyjnej kuchni z różnych regionów świata, a wraz z tym pielęgnacji tradycyjnego uprawiania roślin, hodowania zwierząt oraz prowadzenia gospodarstw.

Organizacja została założona w 1986 roku we Włoszech jako wyraz sprzeciwu wobec coraz większej popularności fast foodów. W zabytkowej części Rzymu miała powstać jedna z restauracji McDonald’s co stało się głównym motywatorem do utworzenia organizacji. Aktualnie obecna jest w ponad 50 krajach, skupiając 80 tys. członków. Hasłem przewodnim jest obrona prawa do smaku.

Certyfikat ma prestiżowy charakter ze względu na zakres wymogów jakim musi sprostać restauracja, aby go uzyskać. Konieczne jest przejście szczegółowej procedury oraz kontroli przedstawicieli organizacji. Przez kilka miesięcy Szef Kuchni restauracji Horyzont Jacek Krakowiak przemierzał okolice selekcjonując lokalnych producentów żywności, sprawdzając smak oraz proces powstawania wyrobów.

Wszystkie osoby ceniące najwyższą jakość dań, poszukujące nowych doznań kulinarnych oraz ceniące zdrowe produkty znajdą je w restauracji Horyzont w Hotelu AQUARIUS SPA*****. Kreatywny Szef Kuchni wraz ze swoim doświadczonym zespołem komponuje niepowtarzalne dania wyciągając esencję smaku z tego, co daje natura regionu. Godne powolnej celebracji dania mają niezwykły walor smakowy, są źródłem drogocennych mikroelementów dla organizmu oraz niezapomnianą przygodą wizualną dla oka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Poprzedni wpis

Znani podróżnicy opowiadają o swojej wyprawie

28 października 2014

Zobacz wszystkie

Następny wpis

Dziesięć rad dla rodziny – Dorota Zawadzka

21 sierpnia 2014

Cennik Wyznacz trasę Zadzwoń